Menu

Kiinteistöt, niiden myynti, osto ja vuokraus


minusta

Kiinteistöt, niiden myynti, osto ja vuokraus

Oletko kenties myymässä tai ostamassa asuntoa tai taloa? Tai ehkäpä etsinnässäsi on uusi vuokra-asunto. Oli asumistilanteesi mikä tahansa toivon, että blogini auttaa sinua kaikessa kiinteistöön liittyvissä pulmissa. Useaan otteeseen muuttaneena, olen kokenut niin omakoti- kuin kerrostaloasumisenkin. Niin yksin kuin kimppakämpässäkin. Nämä kokemukset ovat inspiroineet minua perustamaan tämän kiinteistöalaan liittyvän blogini. Kirjoituksissani tarkastelen esimerkiksi sitä, mitä kaikkea asuntokaupoissa on hyvä ottaa huomioon, olit sitten myymässä vanhaa taloasi tai ostamassa uutta. Pohdin myös kiinteistönvälittäjän roolia prosessissa sekä pyrin antamaan vinkkejä siihen mitä asuntoaan itse myyvän tulisi huomioida. Lisäksi saatan myös paneutua alan uranäkymiin. Oli siis asumismuotosi mikä tahansa uskon, että löydät blogistani juuri sinulle mielenkiintoisia aiheita. Otan myös mielelläni vastaan kommentteja aiheeseen liittyen!

Viimeisimmät julkaisut

Mitä tekee isännöitsijä ja mitä isännöintipalvelut sisältävät?
24 August 2023

Isännöitsijä on tärkeä henkilö taloyhtiössä, joka

Liiketilat kannattaa suunnitella hyvin toimiviksi
20 April 2023

Liiketilat suunnitellaan aina yksilöllisesti yrity

Isännöintitoimisto on taloyhtiön hallituksen oikeakäsi
23 June 2022

Miljoonat suomalaiset asuvat taloyhtiöissä, kuten

Toimitilat ovat yrityksen käyntikortti
8 October 2021

Oikeanlaisten toimitilojen valinta yritykselle on

Päivystävä lukkosepänliike auttaa vuorokauden ympäri
28 March 2021

Mukavaa, että olet löytänyt lukoista ja avaimista

Milloin kannattaa palkata isännöitsijä?

Jokaisessa vuokrattavassa kiinteistössä, talossa sekä asunnossa on tiettyjä tehtäviä, jotka tulee hoitaa. Ne voi hoitaa joko omistaja itse tai tehtäviin palkattu henkilö. Tämä artikkeli kertoo laajemmin näistä eri tehtävistä sekä siitä kuinka löytää oikea ihminen hoitamaan niitä.

 

Mitä tehtäviä isännöitsijä hoitaa?

 

Tämän työtehtävän hallinnolliset osa-alueet voidaan jakaa sekä kaupallisiin että teknisiin tehtäviin. Ensin mainittu pitää sisällään esimerkiksi vuokratulojen seurannan sekä palvelumaksulaskelman laatimisen. Isännöinnistä vastaavan henkilön on noudatettava palvelumaksulaskelman laatimisen määräaikoja ja sen vuoksi hänen on tunnettava siihen liittyvä lainsäädäntö sekä oikeuskäytäntö. Lisäksi hän on vastuussa vuokrien säännöllisestä korottamisesta vuokra-indeksin mukaisesti. Mainittujen, vuokralaisiin vaikuttavien tehtävien lisäksi on myös tärkeää pitää huolta, että esimerkiksi sähkö-, vesi- ja jätemaksut, jotka laskutetaan isännöitsijätoimiston kautta, maksetaan ajoissa.

Tekniset tehtävät sisältävät tilojen käytön ja tarkastuksen sekä niiden huoltotöiden valvonnan. Osa isännöitsijöistä hoitaa nämä tekniset tehtävät itse, kun taas toiset saattavat palkata ulkopuolisen palveluntarjoajan kiinteistöjen hallintaan. Isännöintiä hoitava henkilö ei yleensä tee talonmiehen tehtäviä, vaan hän pääasiallisesti valvoo niitä. Se, mitä tehtäviä hän hoitaa kiinteistössä, määritetään erikseen omistajan tai omistajien kanssa ja siitä tehdään aina erillinen sopimus. 

 

Kuinka löytää sopiva henkilö tehtävään?

 

Kun valitaan isännöitsijää, tulisi prosessissa ottaa huomioon muutama seikka. Ensinnäkin, henkilön riittävä pätevyys on ratkaisevan tärkeää. Vaikka varsinaista ammatillista koulutusta ei työtehtävään vaadita, henkilöllä tulee olla riittävät hallinnolliset sekä tekniset taidot ja hänen on tunnettava alan oikeuskäytännöt. Hyvänä pohjana toimii esimerkiksi kiinteistönvälittäjäkoulutus tai opinnot kiinteistönjohtamisen parissa. Lisäksi henkilön tulisi osata tunnistaa ja ottaa huomioon kaikki omistajien sekä vuokralaisten mahdolliset tarpeet ja huolet. Jos nämä edellytykset täyttyvät, tulisi ottaa huomioon myös isännöintitoimiston sijainti. Jos toimipaikka sijaitsee liian kaukana hoidettavasta kiinteistöstä, voi matka mahdollisesti nostaa palvelun hintaa.

Jos kyseessä on vapaa-ajan asunto tai kiinteistö, jonka jakaa useampi omistaja, tulisi kaikkien omistajien sopia yhdessä isännöintitoimiston valinnasta. Helpointa on etsiä ja vertailla eri yrityksiä netin kautta ja kysyä ei-sitoavia tarjouksia. Verkosta löydät myös usein muiden kirjoittamia arvosteluja eri yrityksistä, joka voi antaa osviittaa palveluiden laadusta. 

Yksi isännöintipalveluita tarjoava taho on Isännöintikeskus Tammen Oy.